Drumul spre succes în lumea businessului online – de unde începem

Informații utile pentru a dezvolta o afacere pe internet

Cuprins

De unde am pornit în lumea afacerilor online?

Îți mulțumesc nespus pentru faptul că ai decis să-mi citești și să-mi urmărești blogul.

Este primul, așa că sper să ai îngăduința și răbdarea să îl parcurgi, încât îl scriu cu speranța că îți va aduce valoare și te va motiva să faci ceva în privința dezvoltării oricărei idei pe care ne-o oferă această lume infinită a online-ului.

Îți voi explica prin intermediul acestui material ce reprezintă proiectul Smart Start. 

Pe vremea când căutam modele de afaceri online sau chiar preluarea unei francize prin care poți face bani pe net de acasă, m-aș fi bucurat să regăsesc informațiile pe care le prezint si pe care le-am adunat și practicat în ani buni de zile, pentru a ajunge la rezultatele de care mă bucur astăzi.

Mă întâlnesc adesea cu oameni care văd rezultatele actuale, văd călătoriile în locații la care altădată nici n-aș fi sperat, însă fiind o fire rebelă cu o dorință infinită de a demonstra că pot mai mult decât ceea ce mi-a oferit oricare din joburile pe care le-am practicat, nu m-am dat niciodată bătut și mi-am continuat căutările până când am găsit libertatea pe care o căutam.

Cât timp credeam în termenul de carieră, am încercat multe. De la inginer contructor, la agend de vânzări, la chelner si ospătar prin UK, înapoi în România ca agent de credite bancare, administrare, management si marketing pentru o clinica medicală și apoi corporatist pe calitate si software test in automotive… și multe nopți nedormite în care mereu încercam ceva nou.

Am trecut prin toate acestea până când m-a lovit reclama primului curs online prin care am descoperit cum dezvolt o afacere în ecommerce unde vând marfă pe Amazon pe piața din USA. Așa a început totul.

Am ales să intru în modelul de afacere online Amazon FBA

Chiar dacă înainte de afacerea online de pe Amazon am mai cochetat cu niște modele de afaceri, ce s-au dovedit a fi scam-uri și pentru care mai mergeam odată la câteva luni la Inspectoratul Județean de Poliție din Timișoara ca să văd dacă mai recuperez ceva din acele încercări, reclama la cursul băieților de la Amazonienii a fost calea pe care am urmat-o pentru prima afacere online serioasă, cea de pe Amazon USA, prin intermediul căreia vinzi marfă în sistem FBA – Fulfilled by Amazon.

Asta înseamnă că îți faci un studiu de piață foarte riguros pentru a alege un prim produs fizic pe care să-l vinzi pe Amazon și care trebuie să respecte o serie strictă de cerințe. În principiu trebuie să fie un produs mic, ușor, să nu fie casabil, fragil sau perisabil, să se încadreze într-un preț care permite o marketare corespunzătoare și care are în spate o serie de indicatori ce trebuie monitorizați o perioadă ca apoi să decizi dacă pleci cu acest produs mai departe sau nu.

Intrarea în lumea e-Commerce-ului cu dezvoltarea primului magazin online pe Amazon a fost pentru mine primul loz câștigător care m-a făcut să înțeleg că am găsit ceea ce căutam de mult – o oportunitate unde eu ca one man show să îmi pot pune mintea și abilitățile la contribuție și să dau drumul unei afaceri proprii unde eu șutez și eu dau cu capul.

Primul produs a pornit genial. În primele luni de activitate generasem deja câteva mii de dolari în vânzări, însă după ceva timp am vândut acel prim cont învățând niște lecții prețioase despre alegerea partenerilor de afaceri și despre importanța valorilor comune atunci când te asociezi într-o afacere.

Am luat totul de la zero și am accelerat procesul lansând apoi mai multe produse. Unele au fost de succes, unele nu, însă am îmbrățișat toate aspectele plăcute și mai puțin plăcute, încât știam că succesul în afaceri nu vine doar cu o pantă ascendentă, mai ales dacă vi dintr-un mediu unde nu ai mai avut de-a face cu antreprenoriatul, iar persoanele din jurul tău nu au posibilitatea să fie de o adevărată susținere, neavând experiența de a-ți putea da un sfat pertinent. 

Soția era singura persoană cu care mă consultam încât amândoi aveam această dorință arzătoare de a face ceva pe lângă serviciu.

Din acest punct de vedere, vreau să îți dau un sfat cât mai prietenesc, dar important de luat în calcul. Atunci când începi o afacere, fie ea de orice fel, dacă te bazezi pe sfaturile și susținerea prietenilor, a cunoștințelor sau chiar a celor mai dragi oameni din familie, șansele sunt mari să fi dezamăgit. Asta pentru că le ceri sfatul unor persoane care nu au experiența de a te îndruma pe căi pe care tu decizi să le urmezi și unde, dacă nu vi dintr-o familie de antreprenori, e mai bine să nu accepți sfaturi și păreri. 

Spunând asta, ajung la un capitol din viața mea în care făcând voluntariat, am dezvoltat abilități pe care nu le-aș fi dobândit în ani de muncă plătită. Sper ca această poveste să te motiveze sau să te încurajeze să înțelegi beneficiile voluntariatului.

Cum am ajuns mentor pentru peste 4000 de antreprenori români care își dezvoltă afaceri online vânzând produse fizice pe Amazon 

Unul din bonusurile majore pe care le obții atunci când te înscrii la un curs experiențial este faptul că ai acces la un grup de suport, la o comunitate unde sunt oameni care urmează aceiași pași cu tine și care întâlnesc aceleași aspecte, aceleași piedici sau caracteristici ce se aplică și în afacerea ta. 

În cadrul cursului de la Amazonienii, totul se desfășura în cadrul unui grup privat de Facebook unde fiecare cursant posta întrebări cu nelămuriri sau aspecte neclare ce permiteau astfel dezvoltarea unei discuții în jurul oricăror particularități ale afacerii în sine. 

Practic, comunitatea valorează de zeci de ori mai mult decât cursul în sine pe care să spunem că-l poți accesa de la un prieten, de pe torenți sau din alte surse.

În cadrul comunității de curs eu începusem să urmăresc fiecare postare, fie că mă privea sau nu aspectul discutat. Urmăream atât postarea cât și comentariile – toate comentariile – și astfel observam cum descopeream idei la care poate nu m-aș fi gândit niciodată, particularități pe care le descopeream și le aplicam din mers și în afacerea mea. 

Îmi plăcea mult să descopăr la ce aspecte se gândesc cei din curs și dacă am idei, soluții sau răspunsuri cu care să pot interveni, să ajut și eu.

Pe de altă parte, făceam asta și cu un mare interes.

Dezvoltam o afacere despre care nu știam inițial mai nimic și pentru care foloseam banii băncii. Luasem un credit de nevoi personale expres pentru a dezvolta această afacere online. Îmi calculasem o rată sustenabilă inclusiv în caz de eșec, dar făceam tot posibilul să mă îndrept spre succes.

Interacționând cu fiecare postare din grupul de curs se pare că am atras atenția autorilor. Efortul și implicarea mea au fost observate de autorii cursului. Astfel am fost invitat ca pentru următoarele ediții de curs, să fac parte din echipa de mentori ai cursului.

Asta însemna să continui ceea ce începusem în comunitate și să le răspund oamenilor în mod voluntar, acolo unde au întrebări și mă simt confortabil și stăpân pe informațiile pe care le pot împărtăși cu aceștia.

Acest voluntariat pentru mine a însemnat enorm. Aveam în schimbul efortului meu acces direct la autorii cursului și primisem astfel încrederea lor și o primă mare confirmare a faptului că direcția aleasă în acest nou domeniu este una cât se poate de bună. Nu cred că am abuzat niciodată de această oportunitate, încât știam deja particularitățile modelului de afacere, le urmam și rezultatele nu au întârziat să apară. 

Tot datorită acestui statut, de mentor voluntar în comunitate, am fost invitat alături de ceilalți mentori la prima noastră excursie de explorare și descoperire a Asiei. Am fost invitați de autorii cursului într-o excursie de team building pe care au organizat-o în Thailanda. 

Se formase acest mastermind unde aveam un chat privat cu toți mentorii. Acolo discutam particularități și descoperiri pe care le făceam fiecare din ceea ce aplicam în afacerile noastre de pe Amazon. Asta ne-a ajutat enorm să ne creștem afacerile și toate detaliile descoperite și testate de noi apoi erau împărtășite și cu ceilalți cursanți din comunitate.

Importanța unui mastermind sau a unui accountability partner atunci când începi o afacere nouă va face în cele mai multe cazuri diferența dintre succes și eșec. Omul sau oamenii pe care decizi să-i iei alături de tine în acest proces te vor ajuta în aceeași măsură în care și tu te implici în afacere, iar rezultatele astfel se vor accelera, informația fiind mai ușor de parcurs și mai ușor de validat. Efectiv ai o persoană sau un grup de persoane cu care te consulți în mod constant, gratuit sau nu – pentru că sunteți la același nivel – și creșteți împreună. 

Mereu am recomandat ca oamenii să lucreze în masterminduri, chiar dacă fiecare are afacerea lui, însă am observat beneficiile în viața și afacerea mea. Menționez “în viața mea” pentru că dacă nu aș fi avut primul mastermind format în jurul acestui curs, probabil pe parcurs mi-aș fi pierdut răbdarea și interesul. Având oarecum obligația morală de a ne vedea cel puțin odată la două săptămâni, ne motivam reciproc să urmăm în continuare pașii din curs. 

La fel l-am cunoscut și pe Nicu Stirbescu, co-fondator al comunității Smart Start, pe care tot în comunitatea Amazonienii l-am întâlnit și alături de care am lansat în ultimii ani cursuri ce le-au adus clienților noștrii realizări de peste 3.5 milioane de Euro. 

Nu am avut mindsetul actual din start, însă mi-a fost recomandat să mă focusez în această direcție și m-a ajutat enorm. Iar acum împărtășesc această experiență cu tine în speranța că te ajută. 

Mindsetul necesar atunci când te gândești să investești în prima ta afacere online

Alex Hudițan, fondatorul comunității Amazonienii și autori al cursului, ne-a oferit în cadrul cursului un bonus care pentru mine a contat enorm. Ne-a oferit mai multe exerciții de calibrare a mindsetului în privința a ceea ce înseamnă prosperitatea și asupra modului în care ar trebui să vedem viața și relațiile atunci când vom ajunge să câștigăm sume importante de bani.

Dacă știam din experiențele anterioare că sfaturile și susținerea celor apropiați nu sunt valide în direcția pe care am decis să plec, aveam totuși nevoie de un sfat, de o încurajare, de o metodă prin care să descopăr valorile reale pentru care merită să investesc efortul și a face sacrificiile necesare ca ulterior să ajung la succes.

Aceste exerciții din Monday Mindset, încât așa erau denumite, mi-au deschis și mai larg ochii spre oportunitățile ce apar la nivel de lifestyle atunci când începi să generezi venituri mai consistente. Am postat două din aceste exerciții și în cadrul comunității Smart Start (tema 6 și tema 7). Aici îl veți cunoaște și pe David Culbertson de la care au pornit aceste exerciții.

Multă lume intră în lumea afacerilor online doar pentru a genera un venit suplimentar, însă dacă realizezi ce beneficii poți avea odată ce vei avea acel venit, ai o cu totul altă motivare să treci peste orice obstacole în calea spre succes. 

E foarte important să vezi cum arată succesul înainte de a-l obține. Să îl planifici, să te vezi acolo, să te imaginezi în acea vilă, în acel concediu, conducând acea mașină de vis sau petrecând acel timp de calitate cu cei dragi ție. 

Dacă nu vezi decât banii sau faptul că vrei să ajungi la acei 2000… 5000… 10.000 lunari, s-ar putea să nu te bucuri de viață când ajungi la acea bornă. Trebuie practic să înveți să te bucuri de micile și marile succese, pe care să le ai planificate încă dinainte de a ajunge la suma necesară pentru a le îndeplini.

Pentru mine principalul obiectiv era să scap de “9 to 5”. Să ies din cursa șobolanului, să scap de corporație unde jobul era doar un rău necesar care storcea viața din mine.

Îmi amintesc cum unii colegii râdeau ca voi da 6000 Lei pe un curs online care nu-mi garantează nimic și pentru care nici măcar nu primesc diplomă. Însă la câteva luni după ce am golit descoperirea de card pentru a-mi plăti cursul și cu încă un credit de nevoi personale luat pentru dezvoltarea primului produs, am reușit să generez suficient cashflow încât să îi salut din birou pentru ultima dată. 

A fost una din cele mai fericite zile din viața mea și chiar dacă nici familia mea nu știa la acel moment că rămân fără un job stabil, simțeam că merg pe un drum ce îmi va aduce mult mai multă împlinire. 

De atunci și până astăzi am investit în continuare zeci de mii de euro în propria educație care m-a ajutat să dezvolt skill-uri noi și care îmi asigură liniștea că orice direcție iau afacerile mele, pot în cel mai scurt timp să mă redresez pornind de la zero. 

Am realizat astfel că tot efortul depus în trecut și toate deciziile de a investi sume de ordinul miilor de euro în cursuri care îți dau acces la oameni de succes îți pot deschide astfel de uși. Însă atenție, achiziționarea unui curs și parcurgerea lui fără implementare nu are nici o valoare. 

La scurt timp după dezvoltarea afacerii de pe Amazon am observat că am o mare pasiune pentru marketing. În cadrul primului mastermind din jurul cursului de Amazon îl aveam pe Doru Pelivan de la Kiwi Agency care mi-a implementat și mai puternic acest microb al marketingului și pentru care îi sunt profund recunoscător.

Tot la capitolul de mindset trebuie să adaug faptul că mă trezisem prin 2018 într-o capcană a urmării de cursuri fără a mai apuca să și implementez, însă asta mă ajută acum și asta îmi oferă siguranța de care spuneam mai sus – aceea de a mă redresa indiferent de ceea ce îmi aduce viitorul. 

Revenind la pasiunea pentru marketing, acest efect al dorinței de dezvoltare continue a venit din lipsa de cunoștințe pe care totuși voiam să le duc la un alt nivel. Pe lângă afacerea de pe Amazon, descoperisem affiliate marketing-ul. 

Succesul în affiliate marketing și funnels

Știu că aceasta este un topic de mare interes pentru mulți din urmăritorii mei cât și pentru membrii din comunitatea Smart Start care au și avut posibilitatea să dobândească abilități pe care le-am share-uit cu ei.

Mie personal acest model de afacere mi-a adus o satisfacție fantastică și confirmarea faptului că e o abilitate înnăscută încât înainte de a-mi dezvolta abilitățile de marketing, am reușit cu cunoștințe de bază să generez profituri lunare de ordinul zecilor de mii de euro.

Nu a fost niciodată o activitate constantă, încât am promovat în special produse high ticket care s-au vândut în ediții, însă rezultatele au fost mult peste așteptări și de fiecare dată m-am remarcat în colaborările de tip afiliat ca un afiliat de top. Asta pentru că am promovat doar produse și servicii pe care ori le-am consumat, ori le cunoșteam foarte bine și în care aveam mare încredere. 

Tot de la Amazonienii am pornit, unde în liga oamenilor fără o audiență și fără a avea profil de influencer, am fost afiliatul lor de top ce aducea mereu cele mai multe comisioane. 

În urma unor investiții de peste 7000 de Euro în cursuri de vânzări prin funnel-uri, am luat decizia să merg mai departe de statutul de afiliat și să mă ocup de lansarea de cursuri.

Încă consider uimitor ce mi-a dat încrederea de a face acest pas. 

Fiind mereu afiliatul care lua bonusul mare de la Amazonienii și cunoscând proiectul, după o lansare făcută de o agenție de marketing relativ mare din România, le-am propus băieților ca în următoarea să accepte să mă implic. 

Observasem că acea agenție nu aplicase nici 1% din ceea ce învățasem ca fiind foarte important într-o astfel de lansare și eram ferm convins că implicându-mă în proiect, pot contribui la un succes mult peste cel atins de acea agenție.

În cadrul unei micuțe echipe formate pentru lansarea cursului, am ajuns la rezultate mult peste cele ale agenției anterioare. Probabil dacă nu aș fi văzut erorile unei entități care cu asta se ocupă, nu aș fi avut curajul să îmi testez abilitățile la un asemenea nivel. 

Aici am avut ocazia să colaborez cu Nicu Știrbescu, co-fondatorul proiectului Smart Start, și am observat că ne completăm perfect, astfel ajungând la acest proiect pe care îl ai acum în față. Îl știam pe Nicu din comunitatea Amazonienii și îl admiram pentru abilitățile tehnice și grafice pe care le avea și cu ajutorul cărora a ajutat mulți selleri să își lanseze produse pe Amazon cu succes.

De atunci am continuat aceste modele de lansări și am implementat mai multe funneluri ce au avut succese asemănătoare, generându-le clienților noștri, care ne sunt și prieteni, venituri de peste 3.5 milioane de Euro. 

Ce reprezintă proiectul Smart Start?

În primul rând țin să amintesc faptul că acest proiect s-a născut în urma unui accident din care am scăpat cu viață ca prin urechile acului, iar cu această ocazie am decis să formez comunitatea unde vreau să dau ceva înapoi societății. Vreau ca membrii să aibă suficiente informații încât să poată genera primul lor venit online. 

Misiunea noastră este să ajutăm cel puțin 1000 de persoane să își dezvolte prima afacere online care să le genereze $1000 de dolari. Și dacă crezi că e ușor să ajuți 1000 de persoane, ei bine… uite că nu e. 

Am prezentat și vom prezenta în comunitate diverse modele de afacere ce pot fi urmate, unele din ele putând fi urmate chair gratuit, fără nici un cost de implementare. 

Trebuie doar să ajungă mesajul nostru la persoanele deschise să facă un oarecare sacrificiu pentru a ajunge la rezultate. 

Chiar dacă obții această primă mie într-o lună sau în 10 luni, după ce ai realizat-o odată, cu perseverență și răbdare, cu siguranță vei putea să îți îmbunătățești abilitățile și modul de implementare a noilor skilluri încât să generezi bani și mai repede și mai ușor.

Trebuie doar să alegi un model de afacere viabil și să te pui pe treabă, că nu o va face nimeni pentru tine. Un model de afacere online din care poți câștiga 1000 de euro pe lună este cel de freelancer unde cu ajutorul platformelor inovative, oferi mici servicii altor antreprenori. Am vorbit despre asta în primul webinar din comunitatea Smart Start și poți regăsi detaliile acolo. 

Las o secțiune din acest webinar aici.

Tot în comunitate vei găsi și un poll unde să marchezi ce modele de afacere sunt de interes pentru tine, iar în lunile ce urmează avem deja o serie de surprize pe care le pregătim pentru tine. 

Trebuie doar să te alături comunității Smart Start. Vei găsi deja acolo o serie de exerciții și informații pe care să poți să le aplici.

Trebuie doar să vrei! Dă click aici.

De asemenea, dacă vrei să susții misiunea noastră și să share-uiești aceast prim blog cu o persoană care crezi că ar avea nevoie de acest gen de informații, distribuie-l folosind unul din butoanele de mai jos. 

Apreciem de asemenea să împărtășești cu noi orice idee în secțiunea de comentarii.

Mulțumim! 

Ai un prieten căruia i-ar fi de folos acest articol? Ajută-l cu un share. Îți va fi recunoscător :)
Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vrei să vezi cum poți să vinzi printr-un funnel de vânzare?

Am pregătit pentru tine un mini curs complet gratuit unde vei afla care sunt primii pași pe care trebuie să îi faci ca să îți construiesti audiența și să începi să vinzi printr-un funnel online de vânzări.