Timp de citire - 7 minute.
Încrederea de a nu mai lua clienți noi
Astăzi vă povestesc despre un aspect pe care mulți cunoscuți l-au găsit cel puțin ciudat la mine, având în vedere că sunt o mulțime de afaceri online ce ar avea nevoie de un plan de acțiune, de o strategie de marketing, iar eu în repetate rânduri am refuzat clienți.
Pe scurt, fac asta ori pentru că am suficiente proiecte de care sunt mulțumit, și mai ales pentru că în setul meu principal de valori nu e necesar doar să fac bani ori pentru că efectiv simt că oboseala își spune cuvântul.
Lucrurile nu au stat dintotdeauna așa. Provin dintr-o familie modestă, iar încă din facultate trebuia să încep să mișc ceva ca să-mi permit o ieșire în oraș.
Primele idei de afaceri din studenție
Mă amuză când îmi amintesc faptul că umplusem Complexul Studențesc din Timișoara de pixuri cu pastă UV pentru copiat la examene, sprayuri lacrimogene și alte nebunii ce îmi mai treceau prin cap la vremea aceea.
Ce vremuri… le vindeam pe rețeaua studențească pentru bani de-o ieșire în oraș.
O idee care mi-a adus bănuți frumoși la vremea aceea a fost atunci când am descoperit funcția de OCR a scanerului și tehnoredactam texte pe care nu le tocmai tehnoredactam. Le scanam, le transformam prin OCR în text și apoi doar formatam textul și îl aranjam frumos în pagină pentru diverse lucrări cum sunt cele de licență.
Apoi am evoluat la comisioane mai mari pe care le obțineam o idee mai ușor oprind oameni prin centrul orașului sau pe străzi strategic alese de GFK România pentru studiile lor de piață. Nu mi-a fost niciodată rușine să muncesc și să fiu văzut cu clipboard-ul în brațe prin public.
Abia de prin anul 2 de facultate am început activități mai serioase, luând mici proiecte de la profesorii mei de la Politehnică.
Începuturile în căutarea de idei de afaceri online fără investiție
Încă de atunci căutam idei de afaceri online fără investiție și îmi băteam capul cu tot felul de idei despre cum sa faci bani pe internet. Găsisem ceva idei de francize și tot felul de idei de afaceri cu 1000 euro. Dar ce afacere sa deschid cu 1000 de euro sau pe acolo? Nu că aș fi avut acea mie la vremea respectivă.
Nu gândeam la acel moment mai mult, pentru că nici nu îmi permiteam. Căutam și soluții să aflu cum sa incepi o afacere online, însă ideile de la acea vreme erau total diferite de oportunitățile din ziua de astăzi. Să ne amintim că reclamele de Facebook au apărut abia prin ultimii 10 ani.
Tot cam de atunci visam să găsesc o companie internațională care să vină în România și să-mi acorde încrederea de a o dezvolta pe plan local. Mi-aș fi dat și ultimul strop de energie pentru o astfel de oportunitate. Și când a venit … că Universul îți oferă ce-i ceri cu claritate, n-am mai avut nevoie. Eram deja în plină dezvoltare a primelor afaceri online pe Amazon.
La fel îmi amintesc și apelul de la o firmă de recrutare ce plasa ingineri IT în Ungaria. Îmi propuseseră un salariu de peste 6000 de Euro dacă acceptam mutarea pe care deja câțiva colegi din corporație o făcuseră. Deci știam că totul e valid. Asta însemna o creștere salarială de aproape 8x la vremea aceea.
Recunoștința pentru decizii corespunzătoare valorilor personale
Am refuzat dintr-un principiu – mă apucasem de afacerea de pe Amazon și nu vroiam să-mi mut focusul. Știam că tocmai am găsit ce căutam de ani de zile, iar dacă fac această mutare pentru acei bani, sigur voi fi super solicitat și… burnout. Iar asta nu mi-ar mai fi permis să-mi continui drumul pe care tocmai plecasem.
Afacerea de pe Amazon încă nu-mi aducea profit când am fost abordat, abia începusem și eram în proces de studiu și aprofundare. Norocul meu a fost că lucrurile s-au accelerat și în câteva luni am putut pleca din corporație la un part time – la marele vis din trecut, de a ajuta o companie internațională să se stabilească în țară – iar după încă 6 luni acolo am plecat definitiv să muncesc de acasă pentru propria firmă.
Derulez pe fast forward povestea cu câțiva ani, timp în care afacerile deja începute au tot crescut și ajung la momentul în care planeta a luat o întorsătură bruscă.
Prima strategie de marketing online aplicată în lansarea de cursuri online prin funnels
Odată cu pandemia din 2020, eram pregătit să îmi exersez noile skilluri dezvoltate mai mult din pasiune. Este vorba de skillurile legate de funnels și de strategie de marketing făcută ca la carte.
Clienții îmi erau prieteni și era un proiect pe care-l știam din scoarță în scoarță, fiind și afiliat la curs, iar rezultate unei lansări cu o echipă super mică au fost mult peste așteptări.
Aici îi sunt mereu recunoscător lui Nicu Știrbescu care mereu m-a completat și a fost cel mai bun accountability partner și project manager pe care puteam să-l am alături.
La fel și la următorul proiect. Apoi și eu și Nicu am luat și proiecte individuale, dar din 2021 am decis să ne unim forțele și să creăm SmartStart. Practic, din această pasiune am început să am venituri și mai consistente și mai rapide și pe care le făceam din pasiune.
Am trecut peste primele valuri ale pandemiei super ușor având destul de mult de lucru, dar cu rezultate semnificative. Iar liniștea din acea perioadă mi-a permis să dezvolt și să accelerez foarte repede toate skillurile legate de partea de marketing – de ads facebook, google, linkedin, tiktok, organic, influencer marketing, email marketing, funnels, seo etc.
Practic am exersat tot ce se poate și ne-a stat la îndemână, rulând bugete de zeci de mii de euro lunar pe aceste proiecte ce au generat milioane de euro.
Asta a atras atenția mai multor potențiali clienți care au început să ne contacteze și pe mine și pe Nicu pentru diverse colaborări.
Este un domeniu frumos, dar obositor totuși, iar în urma experiențelor prin care m-a purtat viața până acum, mă bucur că am învățat când să spun “NU”.
Potențialul adus de conceptul de funnel
Chiar dacă potențialul este imens, conceptul de lansare folosind un funnel e neexploatat pe piața din România. Acesta implică cunoștințe din mai multe arii de marketing ce trebuie înglobate într-o strategie de marketing. Dar pregătim ceva BIG pe acest topic, și dacă vrei să te ținem la curent, îți recomandăm să te înscri la newsletterul nostru.
Însă până vom începe să vă spunem mai multe informații despre funnels și implementarea acestora, ceea ce e important de avut în considerare este faptul că orice afacere online se bazează pe informații ce necesită să ai cunoștințe de bază despre:
– Realizarea unei strategii de marketing
– Rularea comunicărilor pe diverse canale media – organic sau plătit
– Crearea de conținut
– Crearea unei autorități în piața unde vei activa
– Monitorizarea KPI-urilor de bază.
Chiar dacă realizarea unui funnel presupune o complexitate mai mare de abilități, stăpânirea acestora și implementarea unui astfel de serviciu îți poate aduce venituri de mii de euro pe proiect, sau dacă ai un produs pe care vrei să-l promovezi astfel, implementarea unui astfel de sistem de vânzare îți poate aduce beneficii care fac acest cost nesemnificativ.
Știu că dacă vorbesc de idei complexe de marketing, multe persoane au reticențe și blocaje, așa cum am avut și eu la început, însă dacă vei continua să ne urmărești blogurile, în unul din următoarele vreau să îți prezint mai multe idei prin care poți începe o afacere profitabila cu 1000 euro sau poate chiar mai puțin.
Ce este important să reții este că pentru orice idei de afaceri online fara investitie, profitul vine proporțional cu efortul, iar pentru afacerile cu buget mic, la fel, efortul inițial este mai mare și mai solicitant.
Ajută-ne să măsurăm interesul pe acest topic prin care poți începe o afacere profitabilă cu 1000 euro
Dacă acesta este un topic de interes pentru tine, te rog lasă un comentariu mai jos, iar dacă văd că există interes, voi trece această propunere pe lista de priorități. Dacă nu ai inspirație, scrie simplu “Da, vreau să vi cu mai multe idei de afaceri online” sau orice text asemănător.
Iar dacă te înregistrezi cu emailul în formularul de pe acestă pagină, ai încă o șansă să nu ratezi informațiile importante pe care le vom distribui în continuare.
7 Responses
Da Adrian, mi se pare super ideea ta de a publica mai multe idei de afaceri online!
Multumesc!
Multumim pentru oportunitate.
La cat mai multe postari! Suntem cu ochii pe blog?
Sunt interesata, Adrian!
Astept cu nerabdare!
Salutare, ar fi super sa ne impartasiti mai multe idei de afaceri online cu buget mic/cat mai mic pentru lansare. Multumesc ✌???
Ești un adevărat genial cu o minte sclipitoare! Sigur că sunt interesat Adrian!
Da, vreau sa vii cu mai multe idei de afaceri online. Ma bucur ca te-am descoperit!